Liesbeth Sleijster
       NL Barista Kampioen 2007 
       Derde op het World Barista Championship 2008


Contact
  & Workshops...

Home

2019 NIEUW:
Filterkoffieapparaten
TEST

2018
Kookprogramma
Nijmeegse Vierdaagse
Liesbeth op Radio-1
Koffiemolens

2017
Start ButterflyCoffee
Pepermagazine
   Sterke vrouwen
Gevierde Duo
Video Blonde Pater

2016
Masterclass Roasting
Cocoontraining
Diverse evenementen

2013
Koffie in balans

2011
KoffieMasters 2011
Koffie&Thee magazine
RTL Boulevard
Radio Heerde

2010
US Barista Magazine
Venuez Magazine

2009
Onze Wereld okt
Coffee Pro april
Viva magazine
Coffee Pro febr

2008
Venuez Magazine
Koffie&Thee Magazine
Trends&TradeMagazine
3e op WK 2008
Klaar voor Kopenhagen
De Blonde Pater
Oefenen voor WK
Naar WK-2008
Omroep Gelderland
De Pers - febr.2008

2007
1e op NK 2007
Misset verslag
Wikipedia...
Latteart.nl...

Workshops:
  Espresso...
  Cappuccino...

2006
Misset verslag 2006
DutchBarista 2006
Video-impressie

Links
Contact

 TRENDS & TRADE - SIEMENS ~ september 2008


SIEMENS Proeflokaal

Haal meer uit een
   Espresso-automaat

Het bereiden van een goede kop koffie is een vak apart. Daar weet barista Liesbeth Sleijster alles van. Het gaat om de kwaliteit van de bonen, de temperatuur van het water, de druk in een machine en de stevigheid van de opgestoomde melk,  om maar een aantal aspecten te noemen. Liesbeth laat zien dat je met de Siemens expresso- automaat Espresso TK69 heel eenvoudig de perfecte koffie kunt maken.

Tekst: Ivanka Eggly
Fotografie: Georges van Wensveen

Proeflokaal - september 2008

"Met het milk-whirl-systeem krijg je perfect opgeschuimde melk. Hoe kouder de melk, hoe mooier de schuim"


In Nederland hechten steeds meer mensen waarde aan een goede kop koffie; kwaliteit wordt belangrijker. Die tendens is te zien in de horeca waar ik als barista adviezen en workshops geef aan met name nieuwe horecaondernemers. Zij willen hun gasten een lekkere en bijzondere koffie kunnen aanbieden.

In veel huishoudens staat tegenwoordig een volautomatisch espresso-apparaat. Hier moet je natuurlijk wel mee leren omgaan; vaak kun je veel meer uit zo'n machine halen dan de meeste mensen weten", vertelt Liesbeth terwijl ze twee prachtige grote 'latte macchiato' glazen tevoorschijn haalt en volle melk in een kannetje schenkt. "Met de Espresso TK69 van Siemens maak je in een handomdraai latte macchiato's. Door de in hoogte verstelbare koffiepijp kun je, geheel in stijl, een hoog glas gebruiken. En met het zogenaamde milk-whirl-systeem krijg je perfect opgeschuimde melk. Hoe kouder de melk, hoe mooier schuimend overigens. Ik plaats de kan met melk altijd eerst een half uurtje in de koelkast!"

Extra druk, extra aroma
Liesbeth koppelt de kan met melk heel eenvoudig op de machine en met één druk op de knop begint het apparaat de melk op te stomen.

"Om de zoetheid van de melk te behouden, is het belangrijk dat het schuim niet te heet is, want dan verlies je de zoetheid van de verse, volle melk en zal de koffiesmaak overheersen. Nederlanders drinken hun koffie graag heet, maar dat gaat vaak ten koste van de smaak", licht Liesbeth toe. "Ik giet het schuim in het hoge glas, en om eventuele luchtbelletjes uit de opgestoomde melk te verwijderen, tik ik een keer voorzichtig met het glas op het aanrecht, zodat het schuim iets compacter wordt. Vervolgens schenk ik heel langzaam een dubbele espresso in het glas." Het resultaat: een mooi laagje koffie tussen het melkschuim.

De latte macchiato is klaar. "Een van de belangrijkste voorwaarden voor een espresso-automaat is dat het apparaat de olie die in koffiebonen zit met de juiste druk uit de bonen haalt. Dit is bepalend voor de smaak. Bij de Espresso TK69 is deze druk prima, dit komt door het aroma-whirl-systeem dat er tevens voor zorgt dat de smaak van de koffie rond en vol is."

Koffie als dessert
"Koffie kan heel goed als dessert worden geserveerd door er iets bijzonders mee te doen. Met een Berry Feel bijvoorbeeld kun je 's avonds gasten verwennen na het eten. De koffie is opgebouwd uit drie lagen en heeft daardoor een geweldige smaakbeleving. Met behulp van de Espresso TK69, en wat extra handelingen, tover je een lekkere koffie op tafel, die er ook nog eens heel mooi uitziet", vertelt Liesbeth. 

"Het leuke van koff iezetten is dat je met verschillende smaken kunt spelen. Die bepaal je helemaal zelf met techniek, de keuze van je koffie en door gewoon uit te proberen wat je lekker vindt. Zo kun je met de Espresso TK69 zelf variëren met fijn- en grofgemalen bonen, en kies je tussen verschillende doseringen. Bij de Berry Feel kies ik voor de fijnst gemalen bonen, en ga ik voor een dubbele espresso. Als je een minder sterke koff iesmaak wilt, kun je natuurlijk ook voor een en kele espresso kiezen."  Bron: SIEMENS - TRENDS & TRADE
          
september 2008

Naam: Liesbeth Sleijster (27)

Begon ooit: als horecamedewerkster in café/lunchroom De Blonde Pater in Nijmegen. Koffie neemt daar een prominente plaats in en de eigenaar heeft er een passie voor. "lk had altijd al een voorliefde voor het bereiden van drankjes, en door mijn werk in dit café ben ik me helemaal op koffie gaan storten. Ik vind het leuk een gast te verrassen en te verwennen met een prachtig ogende en perfect smakende koffie."

Nu: geeft ze workshops en adviezen over koffie aan horecaondernemers en particulieren, en maakt ze koffies op beurzen en evenementen. Ze is de Nederlands Barista Kampioen 2007 en in 2008 is zij zelfs derde geworden op het Barista Wereldkampioenschap in Denemarken.

Koffieboek: Professionel Barista Handbook van Scott Rao en het Nederlandse boek Koffie van uitgeverij Veltman.

Favoriet koffierecept voor de zondagochtend: cappuccino met een dubbele espresso.

Favoriete koffie: "lk heb niet één favoriete koffie, daarvoor is er teveel goede koffie, maar als ik moet kiezen dan ga ik voor de Braziliaanse 'bourbon' koffie van een topplantage in Brazilië. De bonen zijn het grootste deel van mijn melange geworden tijdens het Wereldkampioenschap. Het is een complexe koffie met noot- en fruitachtige aroma's, heerlijk!"

Favoriete barista: "Rose van Asten, zij is een collega van me uit De Blonde Pater en oud-Nederlands Barista Kampioen. lk heb veel van haar geleerd, en ze heeft me geïnspireerd voor het vak."

Favoriete koffiezaak: "De Blonde Pater in Nijmegen. Hier krijg je de koffie zoals hij bedoeld is, de koffie wordt goed bereid en daarnaast schenken ze meestal ook 'latte art', oftewel figuurtjes in de koffie."


Email... of bel mij: 06 427 15 461